Michiel van der Vlist, PA0MMV

Binnenplaats

Zondag 28 december 2008.

De Binnenplaats in Driebergen, weet u nog waar dat is? Het is dat "dorpspleintje" aan het begin van de Traaij tegenover slagerij van Dorp. Voor de verbouwing van het begin van de Traaij tot voetgangersgebied was het een naamloos parkeerterreintje. De zaak moest op de schop, parkeren moest maar elders en het pleintje kreeg een naam en een nieuwe bestemming.

Het moest een ontmoetingsplaats worden, een plaats waar bruisende activiteiten zouden plaatsvinden. Dat alles om de de sociale samenhang te bevorderen. Om de burgerij er vanaf het begin bij te betrekken, werd er door de straatnamencommissie een prijsvraag uitgeschreven. Het werd "Binnenplaats". Of dat het beste was waar de burgerij mee tevoorschijn kon komen of dat de straatnamencommissie uiteindelijk zelf maar iets bedacht had, weet ik niet. Ik vermoed het laatste, want iets minder bruisend dan "binnenplaats" kun je als burgerij toch nauwelijks bedenken, lijkt me. Dus moet de straatnamencommissie het wel zelf bedacht hebben. De uitleg die er bij gegeven werd, was dat "binnenplaats" past in de overige namen in de buurt - Griffel, Lei, Schoolstraat, Casperspad - namen die herinneneren aan de school die ooit daar in de buurt gestaan heeft. Die school herinner ik me nog wel, maar die herinnering kwam pas weer naar boven toen ik de uitleg las. Mijn eerste gedachte bij het horen van de uitkomst van de "prijsvraag" was er een van verwarring. En wel die met "Binnenhof", dat is het terrein waar Albert Heijn gevestigd was en weer zal zijn. Wie bedenkt het nu, om op nog geen vijf minuten lopen van elkaar zowel een "Binnenhof" als een "Binnenplaats"te hebben? Tekenend is ook dat het straatnaanbord, ooit met enige tamtam onthuld, na niet al te lange tijd geruisloos verdween en niemand de moeite nam het te vervangen.

Veel te bruisen was er nooit. Een paar keer per jaar een uitstallinkje van één of andere niet op winst beluste instelling. Het laatste gebruis was Dwergpop. Of dat een succes was laat ik maar voor een andere keer. Kort na Dwergpop kwam er een hek om het terrein en dat was het dan. Het hek omvat overigens ook het ernaast - of erachter, het is maar hoe je het bekijkt - gelegen braakliggend veldje dat semi-officieel als parkeerrruimte werd gebruikt. Het hek suggereert dat er een "plan" is. Maar wat dat plan dan is blijft ongewis. Er is al maanden geen zichtbare activiteit en er staat ook geen bord waarop een ondernemer zijn al dan niet bruisende plannen aankondigt. Misschien zijn de plannen vanwege de kredietcrisis in de ijskast gezet. Misschien zijn de er voor uitgetrokken gelden verdampt in IJsland of hebben ze alleen maar bestaan in het brein van een piramidespel spelende megaoplichter. Al wat de burger weet is dat er weer een terrein aan de openbare ruimte is onttrokken en dat er niks zichtbaars mee gebeurt.

klik voor vergroting Het is niet eens geschikt als noodlandingsterrein voor de traumahelikopter. Daarvoor is het net te krap en staan er net even teveel obstakels. Daar zouden planologen en lokale bestuurders overigens wel eens wat meer rekening mee mogen houden. Een traumahelikopter kan levens redden, maar dan moet die wel dichtbij de plaats des onheils kunnen landen. Een paar jaar geleden is er één op het Binnenhof - daar heb je de verwarring weer - geland, maar het ziet er niet naar uit dat dat na de verbouwing van Albert Heijn weer kan. En waar kan de traumahelikopter dan wel landen als er iets gebeurt in het centrum van Driebergen?

Misschien dan toch maar op dat nu troosteloos er bij liggende verhekte pleintje dat ooit een centrum van bruisende activiteit had moeten worden? Vergeet de plannen als die er al zijn. Haal wat straatmeubilair en eventueel wat bomen weg en maak een grasveldje met een diameter van 25 meter. En haal dan het hek weg. Dan ziet het er weer leuk uit, het kost niet veel en dan kan als de nood er is, de traumahelikopter er landen. Dan heeft misschien iemand er ooit nog wat aan.

Michiel van der Vlist, 28 december 2008

Dat komt ervan als de gemeente de veranwoordelijkheid in handen legt van een projectontwikkelaar.
(zie art. voorpagina stichtse courant 15 jan, jl.)

Elna van der vlist | 18-1-2009 14:50


Meenende dat van een rommelige parkeerplaats een gezellig dorpspleintje gecreëerd zou worden met evt. een dorpspomp of een ronde zitbank en een paar gezellige planten bakken, zoals ik gezien heb in bv. in het plaatsje Nieuwkoop (woonplaats van de schrijfster van de vorige reaktie.) Dan ontstaat er automatisch een ontmoetingsplaats voor de bwoners van ons dorp. Laat de gemeenteraad hierover eens nadenken!

Mevr. van der Vlist Ubink | 18-1-2009 15:24


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 2 februari 2009.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2008, Michiel van der Vlist

Kwfs