Michiel van der Vlist, PA0MMV

Domeinnaam

Recentelijk werd ik benaderd door de gemeente Vlist met de vraag of ik de domeinnaam vlist.eu wilde afstaan. Vlist is een klein plaatsje, landelijk gelegen aan het gelijknamige riviertje tussen Schoonhoven en Gouda. Er is een redelijk vermoeden dat ik afstam van iemand die daar vroeger het één en ander in de melk te brokken had. Dat schept een band. Maar ondanks die band voel ik er niets voor mijn domeinnaam af te staan. Ik heb er naar mijn idee net zo veel recht op als de gemeente Vlist en ik was eerst. Nee, de gemeente Vlist zal het met www.gemvlist.eu  moeten doen. Hadden ze maar vroeger moeten op staan.

Hoe gaat dat eigenlijk met die domeinnamen? Hoe kom je er aan? Dat gaat grotendeels op de Wild West manier. Wie het eerst een claim legt op een naam, heeft hem. Het kost 10 tot 20 Euro per jaar. Geen wonder dat de meest gewilden al ingepikt zijn. Soms komen er nieuwe namen bij. Dat gebeurt dan door het openstellen van een zogenaamd TLD, oftewel Top Level Domain. Dat is twee jaar geleden gebeurd met het .eu TLD. Om te voorkomen dat instellingen of personen hun mooie naam voor hun neus weggekaapt zouden zien worden, was er een regeling waarbij gedurende het eerste half jaar alleen gevestigde belangen gehonoreerd werden. De gemeente Vlist heeft die kans laten lopen. Na afloop van het half jaar ging het op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Alle leuke namen waren vrij snel weg. Maar de wereld verandert om ons heen. Wat eerst een stuk woestijn is wat niemand wil hebben, wordt opeens gewild omdat er olie blijkt te zitten. Wie zou voordat de gemeentelijke herindeling in gang gezet werd, op het idee gekomen zijn heuvelrug.nl te registreren?

Kennelijk was de gemeente Utrechtse Heuvelrug redelijk goed bij de les, beter dan de gemeente Vlist, want die had bij vlist.nl ook al achter het net gevist. Een onderzoekje:

www.heuvelrug.nl  is meteen raak. Die komt uit bij de officiële website van de gemeente Heuvelrug. Goed gedaan. Kijken we verder dan zien we dat www.heuvelrug.net  uitkomt bij heuvelrugnieuws. Puntje voor Digipub. www.heuvelrug.info  komt uit bij een in de gemeente woonachtige particulier.

www.heuvelrug.com  komt uit op een mooie site met veel touristische informatie over de Utrechtse Heuvelrug, maar die met de gemeente als zodanig weinig te maken heeft. www.heuvelrug.eu  leidt naar een commerciële site die alleen reclame en links naar neringdoenden in de regio biedt.

Met heuvelrug.* zijn we er nog niet want we hebben ook nog de voormalige deelgemeenten. www.driebergen.nl  zit goed, die komt uit op dezelfde stek als www.heuvelrug.nl. Het is in het jargon een alias. Evenzo is www.driebergen.net een alias van www.heuvelrugnieuws.nl. Ook niet verkeerd, maar geen punt voor de gemeente. www.driebergen.com  komt uit bij een goudzoeker en www.driebergen.info  komt uit bij wat ooit als alternatief voor heuvelrugnieuws was bedoeld maar nu vervallen is tot alleen maar links naar andere sites. www.driebergen.org  is een pareltje. Dat is het kunststukje van Rob Jacobson. Veel historische informatie, maar helaas ook al weer een tijdje weinig mee gedaan. En ten slotte www.driebergen.eu , dat is weer een goudzoeker.

www.doorn.nl  leidt naar een commerciële site die niets met de plaats Doorn te maken heeft. www.doorn.eu  naar een Doornse advocaat die de verdenking op zich laadt dat domein alleen geregistreerd te hebben met het oogmerk het met winst te verkopen. www.doorn.com  is niet vrij, maar leidt nergens toe. www.doorn.net  is te koop. Minumum bood $900. Tja, dat gebeurt ook. Gelukszoekers die een domein registreren in de hoop dat iemand het wil kopen. Een cybersquatter heet dat in het jargon. www.doorn.org  is van D.J. Doorn. Nou mooi. En ten slotte www.doorn.info , ziet er qua uiterlijk verdacht veel uit als www.driebergen.info. De voormalige gemeente Doorn heeft er niets van gebakken voor wat betreft haar presentie op het InterNet.

Laat ik over Leersum en Amerongen kort zijn. Zowel www.leersum.nl  als www.amerongen.nl  zijn een alias van www.heuvelrug.nl. Andere varianten leiden soms tot iets en soms tot niets. En Maarn? Nou ja, kijkt u zelf maar waar het toe leidt. We kunnen nog verder inzoomen, er zijn binnen de kernen buurtschappen die met een eigen naam op de kaart staan. Eéntje licht ik er uit: www.palmstad.nl .

Conclusie: In de jungle van het InterNet heeft de gemeente Heuvelrug haar plaatsje redelijk goed bevochten en verdedigd.

Michiel van der Vlist, 14 oktober 2007


Het getuigt van sportiviteit en humor dat je op je website een link hebt naar de gemeente Vlist.

Arjan Muil, 15-10-2007


Ach, waarom niet? Ik draag de gemeente Vlist een warm hart toe. Ik ben nog verder gegaan; ik heb ze het gebruik van het subdomein gemeente.vlist.eu aangeboden.

Michiel van der Vlist, 16 oktober 2007


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail

Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 15 augustus 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2005-2008, Michiel van der Vlist

Kwfs