Michiel van der Vlist, PA0MMV

Eurovlag

Jongstleden vrijdag, 9 mei, was de verjaardag van Europa. Het was toen 58 jaar geleden dat de franse minister Robert Schuman de aanzet gaf tot de eenwording van Europa. Sinds 1985 wordt die dag in de Europese Unie gevierd.

Althans zo beweert men. Want behalve een paar krantenberichtjes heb ik van die viering niks gemerkt. Nieuw dit jaar zou zijn dat naast de Nederlandse driekleur ook het blauw met goud op officiële gebouwen verplicht zou zijn. Ook niks van gemerkt, want sinds mijn woonplaats onderdeel is geworden van een groter geheel zou ik naar Doorn hebben moeten fietsen om dat te aanschouwen.

Ik ben al heel lang Europafan. Mijn eerste autootje, een Fiat 500 had op het achterklepje twee ovale stickers. Links de toen nog voor gebruik in het buitenland verplichte officiële ovale witte NL sticker met zwarte letters en rechts een onofficiële blauwe EU sticker met gouden letters. In de jaren zestig waren ze vrij populair maar tegenwoordig zie je ze nauwelijks meer. Ik heb er nog één op de kop weten te tikken en mijn huidige auto heeft weer een EU sticker op de achterkant. En al enige tijd speel ik met de gedachte om voortaan bij passende gelegenheden een EU vlag uit te steken naast, of in plaats van de Nederlandse. Dan wappert het blauw met goud tenminste nog ergens in Driebergen. De verjaardag van Europa was een aanleiding die gedachte weer eens op te pakken.

Maar dan doet zich een praktisch probleem voor. Waar koop je zo'n ding? Een Nederlandse vlag is geen probleem. Ze worden in deze tijd te kust en te keur voor een paar euro aangeboden. Bij Blokker had je verleden week nog voor een tientje een vlag, een wimpel, een stok en een stokhouder. Een eurotientje, dat wel, dus toch nog bijna een guldengeeltje, maar alas.

Een Europese vlag.. die hebben ze echter niet. Nergens. Niet bij Blokker, niet bij Zeeman en niet bij de Hema. Niet bij de bakker, niet bij de slager, de kruidenier, de melkboer en de smid. Dus dan maar het InterNet op. Ik vond vrij snel hoe zo'n ding er precies uit moet zien. Lengte-breedteverhouding 2:3. Twaalf goudgele strerren op een blauwe achtergond. De sterren moeten geplaatst zijn op een cirkel waarvan het middelpunt samenvalt met het middelpunt van de vlag en met een straal van een derde van de hoogte van de vlag. De omgeschreven cirkel van de vijfpuntige sterren moet een straal hebben van een achttiende van de hoogte van de vlag. De sterren moeten geplaatst zijn op de posities van de uren van de klok, met één punt van de ster naar boven en twee naar onderen. Duidelijk toch?

Na vele uren surfen vond ik uiteindelijk een bedrijf dat ze in voorraad had. Voor €40 was ik de man. Exclusief verzendkosten. Misschien ben ik niet zo goed in surfen, maar waarschijnljker is dat Europa niet leeft onder de Nederlanders. Jammer en een beetje vreemd, want Nederland was toch ooit een land dat zich sterk maakte voor de Europese eenwording. Ik zou wel durven stellen dat het allemaal met de Benelux begonnen is. Er is een Europamoeheid opgetreden en nu lijk ik met mijn wens naar een eurovlag een buitenbeentje te zijn. Door de geringe vraag naar Europese vlaggen is er weinig concurrentie en daardoor is de prijs relatief hoog. Bijna een orde van grootte hoger dan ik had gebudgetteerd. Ik heb Europa lief, maar er zijn grenzen aan de prijs die ik wil betalen voor wat uiteindelijk toch niet meer zal zijn dan een gebaar.

Weet je wat? Ik heb hier nog wel een oud laken liggen Als ik nou eens wat blauwe en gele textielverf haal en eens zie hoe ver ik kom met schaar, naald en draad?

Michiel van der Vlist, 11 mei 2008


Beste Michiel,
"De eenwording van Europa". Bedoel je daar dat werelddeel mee met een parlement met 785 leden die drieëntwintig talen spreken en weigeren in één taal te vergaderen? Datzelfde parlement met een aanhang van duizenden pennenlikkers, waarvan alleen al die belachelijke maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg de belastingbetaler een kleine honderdveertigmiljoen euro per jaar kost? En bedoel je ook daarmee dat Europees parlement, waar al die gewichtige afgevaardigden zitten te delibereren over de verplichte afmetingen van een condoom of de juiste kromming van een banaan? Diezelfde afgevaardigden die zich helemaal suf declareren? Mag ik veronderstellen dat je daarmee ook dat Europa bedoelt waar werkelijk miljarden worden rondgepompt om bepaalde markten kunstmatig in stand te houden? Dat verenigd Europa waar armere landen graag aan mee willen doen om mee te vreten van al die miljardenbijdragen, die sommige lidstaten weigeren te betalen? Ik mag veronderstellen dat dát verenigd Europa inderdaad niet leeft onder de bevolking. Voor mij is het één groot corrupt zootje.
Weet je wat je met dat laken moet doen Michiel? Twee gaten in knippen, over je hoofd heen gooien en lekker mee in Brussel gaan spoken in al die lege Eurokantoren als die gekken dagenlang in Straatsburg zitten te vergaderen over de verplichte doorsnee van de brandstofleiding van jouw Fiat 500.
Oh ja, de eenwording van Europa vindt zijn oorsprong in het verdrag van Rome (1957) en zeker niet in de Benelux.

Hans Hermans, 12 mei 2008


Afgelopen nacht had ik er geen zin meer in, maar vandaag ben ik ook even gaan surfen op het www. Wat bleek, binnen vijf minuten had ik met behulp van Google de volgende resultaten: Stickers van de Europese vlag voor twee euro op http://www.stickerland.nl/index.php/cPath/124 en de Europese vlag voor een kleine twintig euro op http://www.vlaggetje.com/eshop/index1.php?location=shop&pid=544.
En dat zijn dan nog maar twee van de vele tientallen hits die ik kreeg op de juiste zoekwoorden, die toch écht niet zo moeilijk zijn om te verzinnen. Daarmee zijn Michiel's beweringen aangaande de moeilijke verkrijgbaarheid van stickers en vlaggen weerlegd.

Hans Hermans, 12 mei 2008


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2005-2008, Michiel van der Vlist

Kwfs