Michiel van der Vlist, PA0MMV

zonnecellen

Zonnecellen

Zondag 15 februari 2009.

Afgelopen donderdag wees de meter van de zonnecellen voor het eerst sinds oktober weer boven de 10 Ampère aan en zaterdag zelfs even meer dan 11.

Dat betekent dat de donkere dagen voorbij zijn en de lente er weer aan komt. Met kerstmis vieren we de terugkeer van het licht maar het duurt dan nog een maand of twee voordat die lichtvanger op mijn dak daar ook echt iets van gaat merken.

In 2003 kocht ik met subsidie van de overheid een installatie voor zonnecellen. Het zijn vijf panelen die volgens de folder elk goed zijn voor 110 Watt. Alles bij elkaar dus 550 Watt. Maar dat is het maximum vermogen dat alleen onder ideale optimale omstandigheden gehaald kan worden, in de praktijk is het altijd minder. Om het een beetje in de gaten te houden heb ik een Ampère- en een Voltmeter aangesloten. De Voltmeter schommelt in bedrijf meestal net iets boven de 30 Volt, daar valt niet zo heel veel aan te zien. Interessanter is de Ampèremeter, want die vertoont de grootste variatie. Al bij een half Ampère kan er door de omvormer energie geleverd worden en als alles optimaal is kan het tot 17 Ampère oplopen. Maar dat is helaas maar zelden het geval en duurt nooit erg lang.

Nog interessanter is de meter die de totale hoeveelheid opgewekte energie aangeeft. Die meter heb ik ooit in een grijs verleden in een opwelling bij een winkeltje op de Vismarkt in Utrecht gekocht. Onder de kenners bekend als Radio Keizer. Keizer is al lang met pensioen, maar de KWh meter doet nu goede diensten. Op 23 october 2003 toen ik de zonnecellen in gebruik nam, stond de meter op nul en nu vijf en een half jaar later staat ie op 1139 KWh. Dat valt nogal tegen. Een miezerige 200 KWh per jaar. Oftewel 23 Watt gemiddeld. Op die manier duurt het nog heel lang voordat ik mijn investering er uit heb. Dat ondanks de subsidie.

Nu is het zo dat als de zonnecellen meer leveren dan wat ik afneem, het restant aan het net wordt teruggeleverd. De meter van Eneco draait dan achteruit. Het komt niet zo heel vaak voor, maar het is wel leuk om het te zien. Hoe lang dat nog op die manier kan gaan, is maar de vraag. Die meter, die destijds nog door de REMU is geplaatst, is een oude mechanische meter van het zogenaamde Ferraris type. Dat soort meter wordt in nieuwe installaties al lang niet meer gebruikt en de gewone nieuwere meters tellen niet meer achteruit. Ik heb dus geluk gehad met deze oude meter. Wie een nieuwere meter heeft en toch nog wat terug wil krijgen voor de aan het net geleverde energie, moet aan de netbeheerder een meter vragen met teruglevervoorziening. Maar dan krijg je minder terug voor wat je levert, dan wat je betaalt voor wat je afneemt. Niet geheel van logica ontbloot, maar ik wil het graag zo houden als het is.

Dat zal echter niet gaan want onze altijd wakkere regering heeft in haar wijsheid besloten dat op termijn alle huishoudens in Nederland een "slimme" electriciteitsmeter moeten krijgen. Die kan iedere 15 minuten het actuele verbruik doorseinen. Heel handig, want zo kan men de gebruiker "beter adviseren over een optimaal energiegebruik". Jaja... Bij de KEMA in Arnhem hangt een meter waar het actuele totale electriciteitsverbruik van heel Nederland afgelezen kan worden. Daar kun je zien wanneer er op TV een reclameblok begint, want dan gaan de lampjes in de WCs aan en de deuren van de koelkasten open. Dankzij de slimme electriciteitsmeter kan de overheid dat voortaan verfijnen tot op het niveau van het huishouden. Weer een gaatje in de voordeur waardoor de overheid ons kan beloeren. Ook daar ben ik niet erg enthousiast over.

In Duitsland is er om de opwekking van groene stroom te stimuleren een regeling waarbij de energiemaatschappijen verplicht zijn om groene stroom van individuele gebruikers af te nemen tegen een hogere prijs dan de marktprijs. Als we dat hier ook zouden invoeren, is dat niet alleen goed voor het milieu, maar het geeft ook de zonne- en windenergiebranche een flinke oppepper en dat kunnen we in deze crisistijd goed gebruiken.

Voor de slimme electriciteitsmeters zijn die verschillende tarieven eenvoudig bij te houden. En als ze dan ook daarvoor gebruikt zouden worden wil ik mijn bezwaren tegen de er mee gepaard gaande inbreuk op de privacy wel heroverwegen.

Michiel van der Vlist, 15 februari 2009


Michel,
volgens mij zit er dan iets niet goed met je panelen. Wij hebben 12 panelen, samen 1500 Wp. Over de afgelopen 5 jaar hebben die per jaar minimaal 1200 kWh opgebracht, omgerekend ruim het dubbele van die van jou. Zelfs bij een heel beroerde opstelling zou de opbrengst van je panelen hoger moeten zijn.

Bert Rook | 15-2-2009 22:26


Hoi Michiel,
Misschien kun jij een al heel lang bij mij levende prangende vraag beantwoorden. Je hebt het over terugverdientijd in geld. Maar waar ik zo enorm nieuwsgierig naar ben, is hoeveel energie het maken en monteren van deze panelen heeft gekost en hoe lang het duurt voordat dit energiebesgag is terugverdiend. En met energie bedoel ik alle energie, van het opgraven van de grondstoffen, tot het vervoer hiervan, het maken, het vervoeren naar jouw huis, het monteren, maar ook alle energie die de administratie heeft gekost. Volgens mij zijn zonnepanelen en ook windmolens de grootste besodemieterij die ik ooit ben tegengekomen. Windmolens in de Noordzee? Die zijn door het zout opgeverten voordat ze werkelijk hebben gerendeerd.

Hans Hermans | 15-2-2009 23:53


Bert, ik zou graag eens nader met je van gedachten willen wisselen over die zonnecellen. Ik heb uiteraard al diverse malen naar de installatie gekeken en kan niets vinden wat niet is zoals het zou moeten zijn. Het te verwachten piekvermogen wordt gewoon gehaald, zowel voor als na de omvormer gemeten, het gebeurt alleen zo weinig en zo kort. Ik denk dat het toch de locatie is. De panelen staan op het zuidwesten en niet op het zuiden. Volgens de gegevens van de vereniging zonnestroom zou dat hooguit tot een vermindering tot 90% van het maximaal haalbare moeten leiden, maar ik denk dat dat niet klopt. Ik constateer dat zelfs in hoogzomer het vóór de middag maar weinig doet. Ik zou eigenlijk mijn huis 45 graden moeten draaien, maar ja de buurman van twee onder één kap ziet dat niet zo zitten...

Hans, ik heb geen gegevens bij de hand over de terugverdientijd in energie. Maar jij bent beter in Googelen dan ik, dus laat ik dat graag aan jou over. Ik moet bekennen dat het besluit mee te doen voor een niet onbelangrijk deel uit idealisme voortkomt. Ik heb eind zeventiger jaren zelf als wetenschappelijk onderzoeker aan zonnecellen gewerkt. Ik heb affiniteit met de materie. Dus toen het door de subsidie betaalbaar werd heb ik de mogelijkheid aangegrepen. Dat het besodemieterij is bestrijd ik. Windmolens zijn in Nederland beslist rendabel. Van zonnecellen is dat nog wat minder duidelijk, maar de olie raakt op en we hebben geen andere keus dan met man en macht naar alternatieven te zoeken. Dat die niet allemaal meteen rendabel zullen zijn moet ons er niet van weerhouden de mogelijkheden te blijven onderzoeken.

Michiel van der Vlist | 17-2-2009 00:42


Hallo Michiel (en niet Michel, sorry...),

wij houden vanaf de eerste dag dat we de zonnepanelen gebruiken de opbrengstgegevens bij in een Excel-spreadsheet. Ik zal je vanavond die cijfers over de afgelopen 5 jaar toesturen. Ook vanaf de eerste dag geef ik periodiek (meestal maandelijks) de gegevens door via www.beldezon.nl. Die vergelijken de opbrengst die je doorgeeft met de opbrengst die ze zelf hebben berekend (op basis van de samenstelling van jouw installatie, de ligging en het aantal zonuren voor jouw omgeving). Ik vind dat heel bruikbare informatie, je ziet dan ook direct of er een storing is. In de praktijk komt het erop neer dat onze panelen van februari t/m oktober meer opbrengen dan zij berekenen (ze liggen op het platte dak nagenoeg optimaal) en van november t/m december iets minder (dan komt de laagstaande zon niet boven de bomen uit).

Bert Rook | 17-2-2009 08:32


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 17 februari 2009.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2009, Michiel van der Vlist

Kwfs