Michiel van der Vlist, PA0MMV

De electricien

29 september 2008, de aanvang

Wat al twintig jaar in de planning lag heeft vandaag een aanvang genomen: het vervangen en uitbreiden van de groepenkasten. Het begon eigenlijk met het vervangen van de boiler Dat was de aanleiding Een electrische installatie met twee groepjes van 16 Ampère en één van 10 Ampère, zonder hoofdschakelaar en zonder aardlekschakelaar is niet meer van deze tijd. Weg met die oude zooi dus. Het oranje groepenkastje rechts naast de omvormer van de zonnecellen voorziet ons via de 32 Ampère blauwe stekker tijdelijk van stroom gedurende de werkzaamheden.

Links onder zien we de hoofdkabel. Die is een jaar of vijftien geleden door wat toen nog de Regionale Electriciteits Maatschappij Utrecht (REMU) was, vervangen. Daarvoor deelden we de kabel met de buren van twee onder één kap. De aansluiting is geschikt voor drie fasen, maar er is maar één fase aangesloten en die is gezekerd met 35 Ampère. Boven de kast voor de hoofdzekeringen zien we de meter. Een ouderwetse mechanische meter (Ferraris type) met telwerk voor dag- en nachtstroom. De loze ruimte boven het deel waar de meter zit was waar het stuurrelais voor de huurboiler was geplaatst. Het stuurrelais is verwijderd na het opzeggen van de huur van de boiler. Het loze tussenstuk heb ik daarna zelf verwijderd bij het aanvangen van de werkzaamheden. Daarboven de twee groepenkastjes die in de volgende foto ook verwijderd zijn. Rechts van de grote blauwe stekker is de tussenmeter voor de zonnecellen met daaronder de omvormer. De dikke rode en zwarte draden die langs de trap omhooglopen voeren de gelijkstroom die van de zonnecellen komt. De muur onder de verwijderde oude groepenkastjes ziet er niet best uit, dus daar iets aan doen zal de eerste stap zijn. Eerst een beetje plamuren en dan een flinke houten plank er tegen aan, zodat er een stevige basis is om de nieuwe spullen tegen aan te schroeven.

10 oktober 2008, De stukadoor

Andere be­zig­he­den lie­ten het pro­ject e­ven wacht­en en toen ik er weer aan toe kwam ging het zo­als het meest­al gaat; het viel weer wat tegen. In de eerste plaats bleek de zak goud­band die al jaren in de kel­der stond en die bij het op­knap­pen van de muur in het trap­gat nog goede diensten bewees, nu toch te veel vocht opgenomen te hebben om nog bruikbaar te zijn. Dus naar de Gamma voor een nieuwe zak goud­band. En dan maar stu­ka­do­ren om de muur boven de meter weer een beetje hebbelijk te krijgen. Daarna de plank op maat gezaagd en bij het passen kwam het volgende addertje onder het gras vandaan; de muur is niet vlak! Het deel linksboven wijkt circa anderhalve cemtimeter naar achteren. Op het oog zie je daar niets van, maar als de plank er tegen aan gaat, blijkt het niet passend te krijgen. Sja, dat heb je in een oud huis. Dus maar weer stukadoren om het vlak te krijgen. Gelukkig had ik een zak van 25 kg gekocht dus aan gips geen gebrek. Vannacht mag het uitharden en dan morgen verder afwerken, want zoiets lukt deze amateurstukadoor niet in één keer.

17 oktober 2008. De schilder en de timmerman

Uiteindelijk zal er niet veel van te zien zijn, maar we doen er toch nog maar wat muurverf op om het netjes af te werken. Veronderstel dat iemand er nog eens naar kijkt later.... Nadat de verf goed gedroogd is, schroeven we er met zes zogenaamde kozijnpluggen van 130 mm een stevige plank tegenaan zodat de rest van de apperatuur op hout en niet op een gammele muur geschroefd kan worden. Dat maakt het ook makkelijker om later nog eens iets te wijzigen zonder de muur weer te beschadigen. En na montage van die plank kan dan eindelijk de vierpolige hoofdschakelaar die al een weer een maandje of wat geleden speciaal voor dit doel werd aangeschaft, geplaatst worden!

20 november 2008. De afronding

We zijn weer een maandje verder. Inmiddels is besloten om niet te volstaan met de ene, jaren geleden aangeschafte driefasen aardlekschakelaar. Er komt een tweede aardlek bij. Volgens de huidige regels moeten er twee zijn en het voorkomt dat het hele huis ineens in het donker zit bij optreden van een aardlekfout. Het bakkelieten kastje dat oorspronkelijk geschikt was voor één aardlek kan met enige handvaardigheid ook geschikt gemaakt worden voor twee exemplaren. Iets anders wat de zaak een beetje ophoudt is de verkrijgbaarheid van 4 of 6 kwadraat installatiedraad. Het blijkt echter dat er nog wat ligt in de vorm van een stuk kabel dat voorheen in gebruik was als verbinding met de buren, toen de aanvoer nog gedeeld werd. Daarmee is dat probleem ook opgelost. De groepenkastjes worden gemonteerd en de verbindingen met de rest van het huis worden één voor één weer hersteld. Er worden 16 Ampère smeltzekering gebruikt voor de zware groepen en 10 Ampère voor de lichtere. De zonnecellen krijgen een eigen groep. Weliswaar is dat voor de huidige installatie niet vereist, maar voor het geval bij uitbreiding het vermogen boven de 600 Watt komt, is daar dan reeds in voorzien. Gedurende de werkzaamheden wordt wat nog niet omgezet is, zolang als nodig nog via de blauwe stekker gevoed. Voor de meters voor de zonnecellen wordt een behuizing geregeld en die wordt gemonteerd. Als laatste wordt het grote blauwe stopcontact verwijderd en daarmee is dit project voorlopig afgerond.


De groepenindeling is als volgt:

  1. Wasmachine, droger, badkamerkachel.
  2. Overig boven.
  3. Achterkamer, schuur, caravanplaats.
  4. Voorkamer, gang, hal, WC
  5. Boiler.
  6. Keuken, kelder.
  7. Zonnecellen.

De groepen 1-3 zijn aangesloten op de blauwe aardlek (links) en de groepen 4-7 op de grijze aardlek. (rechts) Klik op rechter foto voor vergroten in nieuw venster.

Stuur mij een e-mail

Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 20 november 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2008, Michiel van der Vlist

Kwfs