Wat al twintig jaar in de planning lag heeft vandaag een aanvang genomen: het vervangen en uitbreiden van de groepenkasten. Het begon eigenlijk met het vervangen van de boiler Dat was de aanleiding Een electrische installatie met twee groepjes van 16 Ampère en één van 10 Ampère, zonder hoofdschakelaar en zonder aardlekschakelaar is niet meer van deze tijd. Weg met die oude zooi dus. Het oranje groepenkastje rechts naast de omvormer van de zonnecellen voorziet ons via de 32 Ampère blauwe stekker tijdelijk van stroom gedurende de werkzaamheden.
Links onder zien we de hoofdkabel. Die is een jaar of vijftien geleden door wat toen nog
de Regionale Electriciteits Maatschappij Utrecht (REMU) was, vervangen. Daarvoor deelden we de kabel met
de buren van twee onder één kap. De aansluiting is geschikt voor drie fasen, maar er is
maar één fase aangesloten en die is gezekerd met 35 Ampère. Boven de kast
voor de hoofdzekeringen zien we de meter. Een ouderwetse mechanische meter (Ferraris type)
met telwerk voor dag- en nachtstroom. De loze ruimte boven het deel waar de meter
zit was waar het stuurrelais voor de huurboiler was geplaatst. Het stuurrelais is
verwijderd na het opzeggen van de huur van de boiler. Het loze tussenstuk heb ik daarna
zelf verwijderd bij het aanvangen van de werkzaamheden. Daarboven de twee groepenkastjes die
in de volgende foto ook verwijderd zijn. Rechts van de grote blauwe stekker is de tussenmeter
voor de zonnecellen met daaronder de omvormer. De dikke rode en zwarte draden die langs de trap
omhooglopen voeren de gelijkstroom die van de zonnecellen komt.
De muur onder de verwijderde oude groepenkastjes ziet er niet best uit, dus daar iets aan doen
zal de eerste stap zijn. Eerst een beetje plamuren en dan een flinke houten plank er tegen
aan, zodat er een stevige basis is om de nieuwe spullen tegen aan te schroeven.
Andere bezigheden lieten het project even wachten en toen ik er weer aan toe kwam ging het zoals het meestal gaat; het viel weer wat tegen. In de eerste plaats bleek de zak goudband die al jaren in de kelder stond en die bij het opknappen van de muur in het trapgat nog goede diensten bewees, nu toch te veel vocht opgenomen te hebben om nog bruikbaar te zijn. Dus naar de Gamma voor een nieuwe zak goudband. En dan maar stukadoren om de muur boven de meter weer een beetje hebbelijk te krijgen. Daarna de plank op maat gezaagd en bij het passen kwam het volgende addertje onder het gras vandaan; de muur is niet vlak! Het deel linksboven wijkt circa anderhalve cemtimeter naar achteren. Op het oog zie je daar niets van, maar als de plank er tegen aan gaat, blijkt het niet passend te krijgen. Sja, dat heb je in een oud huis. Dus maar weer stukadoren om het vlak te krijgen. Gelukkig had ik een zak van 25 kg gekocht dus aan gips geen gebrek. Vannacht mag het uitharden en dan morgen verder afwerken, want zoiets lukt deze amateurstukadoor niet in één keer.
Uiteindelijk zal er niet veel van te zien zijn, maar we doen er toch nog maar wat
muurverf op om het netjes af te werken. Veronderstel dat iemand er nog eens naar
kijkt later....
Nadat de verf goed gedroogd is, schroeven we er met zes zogenaamde kozijnpluggen
van 130 mm een stevige plank tegenaan zodat de rest
van de apperatuur op hout en niet op een gammele muur geschroefd kan worden.
Dat maakt het ook makkelijker om later nog eens iets te wijzigen zonder de muur
weer te beschadigen.
En na montage van die plank kan dan eindelijk de vierpolige hoofdschakelaar die al een
weer een maandje of wat geleden speciaal voor dit doel werd aangeschaft, geplaatst worden!
We zijn weer een maandje verder. Inmiddels is besloten om niet te volstaan met de ene, jaren geleden aangeschafte driefasen aardlekschakelaar. Er komt een tweede aardlek bij. Volgens de huidige regels moeten er twee zijn en het voorkomt dat het hele huis ineens in het donker zit bij optreden van een aardlekfout. Het bakkelieten kastje dat oorspronkelijk geschikt was voor één aardlek kan met enige handvaardigheid ook geschikt gemaakt worden voor twee exemplaren. Iets anders wat de zaak een beetje ophoudt is de verkrijgbaarheid van 4 of 6 kwadraat installatiedraad. Het blijkt echter dat er nog wat ligt in de vorm van een stuk kabel dat voorheen in gebruik was als verbinding met de buren, toen de aanvoer nog gedeeld werd. Daarmee is dat probleem ook opgelost. De groepenkastjes worden gemonteerd en de verbindingen met de rest van het huis worden één voor één weer hersteld. Er worden 16 Ampère smeltzekering gebruikt voor de zware groepen en 10 Ampère voor de lichtere. De zonnecellen krijgen een eigen groep. Weliswaar is dat voor de huidige installatie niet vereist, maar voor het geval bij uitbreiding het vermogen boven de 600 Watt komt, is daar dan reeds in voorzien. Gedurende de werkzaamheden wordt wat nog niet omgezet is, zolang als nodig nog via de blauwe stekker gevoed. Voor de meters voor de zonnecellen wordt een behuizing geregeld en die wordt gemonteerd. Als laatste wordt het grote blauwe stopcontact verwijderd en daarmee is dit project voorlopig afgerond.
De groepenindeling is als volgt:
De groepen 1-3 zijn aangesloten op de blauwe aardlek (links) en de groepen 4-7 op de grijze aardlek. (rechts) Klik op rechter foto voor vergroten in nieuw venster.
Home page English
Home page Nederlands
Laatst bijgewerkt 20 november 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2008, Michiel van der Vlist