Michiel van der Vlist, PA0MMV

Snelheidsremmer

Zondag 19 oktober 2008.

Achttien maanden geleden schreef ik over drempels. Snelheidsremmende voorzieningen heten die pestdingen eufemistisch. Sinds eerverleden week vrijdag is er voor de hardrijders op de Arnhemse Bovenweg een nieuw hulpmiddel ingezet om de snelheid te beperken: een electronisch bord dat de actuele snelheid aangeeft.

Er staat al enige tijd zo'n ding op de Loolaan, nu hangt er ook één aan een lantarenpaal in de berm van de Arnhemse Bovenweg op het stuk tussen de rotonde bij de Loolaan en de kruising bij de Blauwvoet. Een stuk waarvan ik mij nog herinner dat het ooit buiten de bebouwde kom viel en er dus harder dan vijftig gereden mocht worden en waarvan mij niet bekend is dat er toen buitensporig veel ongelukken gebeurden. Maar goed, nu is het vijftig en de weggebruiker wordt daar aan herinnerd door dat ding wat aangeeft hoe hard men precies rijdt. Of ongeveer. Want ik heb zo mijn twijfels over de nauwkeurigheid van het geval, maar daar gaat het nu even niet om. Is de aanwijzing meer dan vijftig dan knippert het getal maar verder dan dat gaat het vermanende vingertje niet. Geen afstraffing middels een kapotte uitlaat of een envelop met uithoud van het justitieel incassobureau. Veel sympatieker dus dan die vermaledijde drempels. Met name omdat degene die er netjes met negenenveertig langs rijdt niet òòk afgestraft wordt met een deuk in de hoed en kelderende aandelen in de uitlatenindustrie.

Maar hoe effectief zou het nu zijn? Ik heb het verkeer een tijdje staan observeren op een doordeweekse woensdagmiddag. Er was toen redelijk wat verkeer, maar lang niet zo veel dat het alleen al door de drukte onmogelijk was de maximumsnelheid significant te overschrijden. Ik zag één uitschieter naar zesenzeventig, maar over het algemeen werd er naar mijn idee redelijk aan de snelheid gehouden. Bij de meerderheid was de aanwijzing net onder de vijftig. Opvallend vond ik toch dat degenen die iets te hard aan kwamen rijden, hun snelheid minderden om dan toch nog net met de toegestane snelheid te passeren. Dat ding helpt echt! En zònder dat het voor wie zich wel aan de maximumsnelheid houdt ergenis oplevert en uitlaten kost en zonder dat de ambulance en de brandweer er door vertraagd worden. En deze snelheidsremmer is misschien ook nog wel goedkoper dan een drempel. Bravo!

Michiel van der Vlist, 19 october 2008


ik geef atijd juist xtra gas om die zeikerige smiley te zien :-)

abumelle | 19-10-2008 10:57

Reactie van Hans Hermans: BetuttelBord.

Hans Hermans | 19-10-2008 14:34


Zo was daar een handelsreiziger, die zich ergerde aan al die woonerven, waar hij telkens het bord, "Vaart minderen, spaart kinderen" aantrof. Op enig moment was hij het zo zat, stapte bij een volgend bord uit en zette eronder: "Minder neuken, spaart spreuken".

De Moppentapper | 19-10-2008 14:38


De handelsreiziger moet zwaar gereformeerd of oud-katholiek zijn geweest.

Jan Koert Lange | 19-10-2008 17:33


Of een echte, chronische chagerijn, die zich altijd betutteld voelt! :-)

Teunis Reedijk | 19-10-2008 19:35


Wat een "leuke" reacties! :-)

arnoud | 20-10-2008 15:37


Mijn eerste reactie op het zien van deze smiley is inderdaad de voet bij het rempedaal houden en dan op mijn teller kijken... of het wel klopt. Ik geloof ook wel dat het werkt. Ik weet er inmiddels genoeg te staan en heb dan het idee, dat er misschien ook wel wordt geflitst. Dus minder ik, als het nodig is, inderdaad mijn snelheid. /p>

Jan Koert Lange | 21-10-2008 09:52


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2005-2008, Michiel van der Vlist

Kwfs