Michiel van der Vlist, PA0MMV

De boiler

Mei 2008

De electrische boiler die van de electericiteitsmaatschappij werd gehuurd ging kapot. Lekkage. Geen probleem denk je dan, je belt de elec­trici­teits­maat­schappij en dan wordt het geregeld. Dat was eerder gebeurd, een jaar of tien geleden en toen werd er geen probleem van gemaakt, de defecte boiler werd gewoon vervangen.

Maar nu is het allemaal anders geworden. Toen ik hier kwam wonen in 1985 was het de PUEM die de scepter zwaaide. Dat werd de REMU en er veranderde nog niet veel. Maar toen kwam de privatisering en werd het ENECO. Het onderhoud van de huurboilers is gedelegeerd aan een firma genaamd Gasservice. Er kwam dus een monteur van Gasservice. dezelfde dag nog, dus wat dat betreft geen klachten. Die constateerde dat de boiler total loss was. Komt vaker voor bij dit type boiler merkt hij nog op, na een jaar of tien komt er een scheurtje in het koperen vat en dan is het gebeurd.

Nou, dan moet hij maar vervangen worden. Toch? zei ik... Maar dat ging dus niet zo maar. De regels waren veranderd. Nu is het zo dat als de boiler van de muur af gaat, er een nieuw contract afgesloten moet worden met een minimale looptijd van tien jaar. De monteur vulde een formulier in en wees waar ik mocht tekenen. Daar moest ik toch even bij over het hoofd krabben. Ik vond tien jaar wel wat lang. Dus vroeg ik bedenktijd. De monteur vertrok en de zaak werd over het weekend heen getild.

Het bleek een wurgcontract. Ik zou er echt voor tien jaar aan vast zitten voor €8,05 per maand. Bij voortijdige beeindiging is de afkoopsom gelijk aan 120 maanden huur minus het reeds betaalde huurbedrag. Als ik zou verhuizen moest ik maar zien of ik het contract aan de volgende eigenaar zou kunnen overdoen. Ik besloot de alternatieven maar eens te onderzoeken. Voor ongeveer €300 heb je een nieuwe boiler. Met garantie. Sja, die heb ik er dan in minder dan drie jaar uit... Maar er is ook nog marktplaats. Voor €50 vond ik een leuk tweedehandsje. Beetje gedeukt aan de buitenkant en tien jaar oud, maar verder nog prima in orde. Compleet met inlaatcombinatie. Daar kun je je geen buil aan vallen. Als ie een half jaar mee gaat, heb je het er uit. Dus de gok maar gewaagd. De gelegenheid vroeg er natuurlijk om de overloop en de ruimte boven de trap meteen maar op te knappen en te schilderen. En dan die lelijke kabel van de PUEM ook maar weg en een plastic buisje onder de vloer van de overloop gelegd voor de aansluiting. En daar hangt ie dan nu tot volle tevredenheid. En omdat het deze keer mijn eigen boiler is, die ik dus zelf in mijn eigen huis mocht ophangen hangt ie nu ook recht. Het oog wil ook wat.

Maar er zat nog wel een addertje onder het gras. De oude kapotte huurboiler lag nog achter in de tuin en ik moest nog wel van dat contract af. Dus Gasservice gebeld en gezegd dat ik niet inging op het aanbod van een nieuw contract en dat ze de spullen maar moesten komen ophalen. Ze zouden een formulier opsturen wat ik dan even moest invullen en terugsturen. Een paar dagen later kwam het formulier en het bleek dat ik een keuze moest maken uit de volgende opties:

  1. Overname van het toestel. Kosten €90,70. Het toestel wordt mijn eigendom.
  2. Inleveren van het toestel bij hun vestiging in Houten. Gasservice Utrecht komt het stuurrelais verwijderen. Kosten €45,00.
  3. Overname van het huurcontract door nieuwe bewoners. Geen kosten.
  4. Toestel niet meer aanwezig. Vermissingskosten €90,70.

En oh ja, de opzegtermijn is twee maanden.

Het is denk ik overbodig te vermelden dat ik daar niet mee accoord kon gaan. Tijd voor een pittige brief dus. Ik deelde Gasservice in niet mis te verstane woorden mede dat ik niet accoord kon gaan met hun voorstel. Niks opzegtemijn, het ding is kapot en ze willen het contract niet op de lopende voorwaarden voortzetten door de boiler gewoon te vervangen En hoezo verwijderingskosten? Zij zijn in gebreke, het is vanwege een defect hun apparaat dat de afgesproken dienst - heet water middels een huurboiler - niet langer geleverd kan worden.Ik heb ze uitgedaagd mij het originele contract - voorzien van mijn handtekening - te tonen waarin staat dat in dat geval de kosten van verwijdering voor mijn rekening zijn. Konden ze niet natuurlijk.
Ik had wel graag gezien dat het stuurrelais zou blijven zitten. Ik heb een meter voor nachttarief en dus wil ik de nieuwe boiler uitraard ook met nachtstarief bedrijven. Maar ja, het zit in het verzegelde deel van de installatie en het is dus kennelijk niet mijn eigendom en dus kan ik niet verhinderen dat ze het weghalen. Maar dan wel op hun kosten en niet op de mijne. En ach, bedacht ik mij, met een electronische tijdschakelaar van een tientje gaat het ook wel.

Een paar dagen later kreeg ik een brief waarin ik volledig in het gelijk werd gesteld. Geen opzegtermijn, geen verwijderijngskosten en ik kon bellen om te zeggen wanneer het mij schikte dat het spul werd opgehaald. Zo zie je maar weer, als je je mond niet open doet, wordt je een oor aangenaaid. Leve de privatisering.

Enfin, ik heb weer heet water en ik ben van het huurcontract af. Iedereen blij.

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2009.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2008, 2009, Michiel van der Vlist

Kwfs